رعایت اصول نگارشی در کنار اصول ویرایش محتوا جزو مراحل اصلی ویرایش تمامی متون میباشد و انجام این فرایند با رعایت اصول و قواعد نگارشی موجب افزایش مخاطبان وخوانندگان متن مورد نظر خواهد شد. در این مقاله قصد داریم تا شما را بیشتر با مراحل ویرایش محتوا آشنا نماییم و نکات مربوط به آن را به شما گوشزد کنیم.
منظور از ویرایش محتوا چیست؟
ویرایش به معنی اصلاح کردن یک محتوا شامل بررسی مطالب نوشتاری از نظر قواعد دستور زبان، املا، سبک و علائم نگارشی قبل از انتشار محتواست. همچنین یک ویرایشگر ممکن است در صورت لزوم، یک محتوا را بازنویسی کند تا هر گونه مشکلی را درانتقال مفاهیم، واژگان و… برطرف سازد.
انواع ویرایش عبارتند از : محتوایی، زبانی، فنی.
- ویرایش محتوایی: مجموعه ای از :
- حذف اشتباهات و تصیح خطاهای نگارش
- توضیح ابهامها و موارد درهم
- بازبینی نقل قولها و ارجاعات
- بازبینی کل اثر با توجه به نحوه علمی ارائه مطلب
- ویرایش زبانی: این سطح از ویرایش بیشتر بر روی اشکالات زبانی و بیانی تمرکز دارد و جدای از صحت مطالب ارائه شده، شامل موارد زیر میباشد:
- حذف خطاهای دستوری و زبانی
- ابهام زدایی
- یکدست بودن زبان و هماهنگی ارائه مطلب
(در این ویرایش تصیح خطاهای شایع زبانی و معادلیابی بیمورد و کاربرد تعبیرهای نامناسب و دراز نویسی و خلاصه گویی از وظایف ویراستار است.)
- ویرایش فنی: ویراستار فارغ از موارد محتوایی و زبانی تنها مسائل شکلی را بررسی و ویرایش میکند که عبارتند از:
- سجاوندی
- بازبینی و یکدستی اصطلاحات غیر فارسی
- کاربرد صحیح اعداد و ارقام
اصول نگارشی
رعایت اصول نگارشی در نوشتن متن جزو مهمترین و پایهایترین مراحل ویرایش محتوا میباشد و نقش بسیار مهمی در رابطه با میزان جذابیت متن مورد نگارش برعهده دارد. در این مرحله باید تمامی اصول نگارشی با دقت و وسواسی فراوان مورد بررسی قرار گیرند. و تمامی اجزای جملات همچون: فعل، فاعل و مفعول در جایگاه مناسب خود استفاده میشوند. همچنین، در طی مراحل ویرایش محتوا باید از تکرار بیش از حد فعلها و برخی اسامی خاص جلوگیری شود. بهتر است عبارات معادل با آنها به جای این کلمات و فعلها قرار بگیرند.
در نهایت باید متن مورد نظر را از نظر وجود غلطهای املایی و نگارشی مورد بررسی قرار داد. و در صورت مشاهده آنها را برطرف نمود. این مورد یکی از مهمترین مراحل ویرایش محتوا میباشد و میتواند ذهنیت واننده را نسبت به متن مورد نظر تغییر داد. بنابراین باید این موارد را جزو اصلیترین اصول ویرایش محتوا در نظر گرفت و دقت فراوانی برای آن صرف کرد. در گام آخر باید بررسی نمایید که متن مورد ویرایش فاقد هر گونه تکرار نویسی و اضافه گویی باشد. و متنی کامل و بدون جملات و عبارات تکراری باشد.
بررسی میزان شیوایی و روان بودن متن
بعد از رعایت اصول نگارشی، محتوا باید شیوا و روان باشد این موضوع برای خوانندگان هم بسیار مهم میباشد. این قسمت جزو مهمترین مراحل ویرایش محتوا میباشد و مناسب یا نامناسب بودن متن را تعیین خواهد کرد. یک متن مناسب باید از پیچیدگی فراوانی برخوردار باشد و جملات آن باید طول مناسبی داشته باشد. به یاد داشته باشید که یک متن جذاب به سادهترین شکل ممکن نوشته میشوند و استفاده از جملات پیچیده و دشوار میتواند آسیب جدی را محتوای شما وارد کند و اصول ویراش محتوا را نقض کند. بنابراین سعی کنید از جملات ساده، روان، کوتاه و کاربردی برای نوشتن متن خود استفاده کنید تا این مرحله از مراحل ویرایش محتوا به درستی پشت سر بگذارید.
نکاتی که به ویرایش محتوای شما کمک میکند.
نکته اول: قبل از خواندن اولین کلمه، اطمینان داشته باشیدکه هدف کلی از تولید محتوا را برای مخاطب مشخص کردهاید. از سازندگان محتوا بخواهید که یک یا دو جمله در بالای محتوا بنویسند و برای ویرایشگر توضیح دهند مخاطب هدف کیست و چرا محتوا برای ائ تولید شده است.
نکته دوم: بهعنوان یک خواننده محتوا را بخوانید.
اگر به کمک رایانه نوشتهاید دستتان از روی صفحه کلید بردارید. یعنی اگر متن را بهصورت چاپی بررسی میکنید قلمی در دست خود نداشته باشید.
نکته سوم: محتوا را بهعنوان ویرایشگر بخوانید.
دستان خود را روی صفحه کلید قرار دهید وبررسی کنید کدام قسمت محتوا نیاز به ویرایش دارد و چرا ؟ برای مثال سوالات زیر را هنگام بررسی پاسخ دهید.
- آیا محتوا از همان ابتدا توجه خواننده را به خود جلب میکند؟
- آیا محتوا تنها بر روی یک موضوع در کل محتوا متمرکز شده است؟
- آیا هر جمله و پاراگراف میتواند بهدرستی فهمیده شود؟
- آیا مطالب محتوا بدرستی طبقه بندی شده است بگونه ای که مخاطب را گیج نکند؟
- آیا محتوا نمایانگر برند شماست؟
نکته چهارم: مکث کنید ، سپس دوباره ویرایش کنید
با توجه به روند کاری خود اگر تغییرات قابل توجهای مورد نیاز باشد، محتوای علامت گذاری شده را به نویسنده برگردانید تا تجدید نظر کند. اگر این امکان وجود ندارد ، خودتان دست بهکارشوید و تغییرات را اعمال کنید.
درنظر گرفتن اصول سئو در ویرایش محتوا میتواند به تجری سازی متن شما کمک کند.
Seo به معنای رعایت حد مجاز کلمات کلیدی در نوشتن یک محتوا است و جزو مراحل ویرایش متون تجاری و تبلیغاتی محسوب میشود. دقیقا مشابه با همان کاری که ما در نوشتن این متن تا این قسمت انجام داده ایم. چنانچه متنی که در حال ویرایش آن هستید به منظور استفاده برای اهداف تجاری و تبلیغاتی میباشد، رعایت اصول سئو در نوشتن متن مورد نظر میتواند به بهتر دیده شدن آن کمک کند. بنابراین اصول ذکر شده در زمینه اصول ویرایش محتوا را اجرانمایید تا متنی کامل و بینقص را بدست بیاورید.
نتیجه گیری
برای اطمینان از اتمام هر مرحله چک لیستهایی را برای ویرایش و تصحیح درست کنید. با دانستن این حقیقت که ویرایش و تصحیح دو امر ضروریست میتوانید نتایج حاصل از بازخورد محتوای خود را بهبود بخشید. همچنین از صرف وقت برای مشکلات بزرگی ناشی از ویرایش ضعیف و عدم تصحیح نادرست هستند، جلوگیری میکنید. به عنوان مثال: عدم علاقه و اعتماد مخاطب به برند شما که در نهایت منجر به کمتر دیده شدن خوانندگان میشود. اگر وظیفه ویراستاری را در تیم تولید محتوا برعهده دارید سعی نکنید تمام پروژهها را پشت هم بررسی کنید. به مغز خود استراحت بدهید . اگر نفسی تازه نکنید و بلا فاصله کار ادیت مقاله بعدی را شروع کنید محتوایی که ویرایش کرده اید یک محتوای مبهم و بلا استفاده است.
ثبت ديدگاه